Worship Facilities Awards is part of the Informa Markets Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 8860726.

Solomon Awards 2019 – Harris Creek Baptist Church (Church Design – Gathering and Community Spaces)

  • Harris Creek Baptist Church.
Harris Creek Baptist Church, located in McGregor, Texas, desired to expand their existing facility to provide for the fast-growing young family community surrounding the church campus. The new 29,000-square foot $5.2 million expansion includes a 1,000 seat worship venue, commons area, multipurpose room, new parking, as well as outdoor splash pad/baptistery community gathering spaces.

At the South main entrance to the building, a large steel and cedar slat trellised canopy, gathers the church community and leads them through a high bay wood clad ceiling vestibule to a large central gathering space, or Commons, that functions as an organizational ‘hub’ for the church campus, providing a technology rich community workplace on weekdays and fellowship space on Sundays.

A glazed clerestory and expansive walls of glass flood the space with natural light and provides spectacular vistas of the Texas sunrise and sunset.

At the North end, double doors lead to a raised landscaped plaza area with a splash pad and concealed outdoor baptistery. This area is surrounded by a sloping terrace for gathering, viewing baptisms, and watching children play in the splash pad. The indoor ceiling canopies extend outdoors and provide a comfortable shaded area to sit and view the children’s outdoor play area and enjoy fellowship.

Working with GFF Architects, the church desired to use a palette of materials that reflects their casual and welcoming approach to ministry. The use of durable, low maintenance materials was incorporated throughout the building – polished concrete floors, textured concrete panels, warm colored natural stone, cedar wood planks, and prefinished aluminum windows and panels flow seamlessly between exterior and interior spaces.

The worship space is designed to accommodate up to 1,000 seats using a combination of loose and tiered seating. Three large LED screens arch around the central stage and provide graphic and visual support to the gathered assembly. Here to, the worship space is finished in a simple light toned material palette that is complemented using RGB LED lighting fixtures.

The resulting design produced a campus that is a true reflection of the community – one that is born from faith, forged by family, rooted to the land and connected in the strong tie to each other.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *